Ολοκληρώθηκε επιτυχώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στην Κύπρο»!

Η εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στην Κύπρο» πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μεταξύ 9-13 Ιουνίου, στην μαρίνα Λάρνακας, με τη συμμετοχή του κοινού και ιδιαίτερα παιδιών και νέων.

Η εκδήλωση έλαβε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τέλεσε υπό την αιγίδα του υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου. Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στην Κύπρο» αποτέλεσε μία εκ των 630 εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος πανευρωπαϊκά προς τιμήν της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Θάλασσα η οποία γιορτάζεται την 20ή Μαΐου. Οι εκδηλώσεις στο σύνολό τους συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον περισσότερων από 200.000 ευρωπαίων πολιτών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αριθμοί αυτοί αποτελούν ένα νέο ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα!

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκδήλωσης στην Λάρνακα υλοποιήθηκαν διαδραστικά εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και παιχνίδια με θέμα τη θάλασσα και το θαλάσσιο περιβάλλον, αθλητικές θαλάσσιες δραστηριότητες, επιδείξεις καινοτόμων θαλάσσιων τεχνολογιών, περιβαλλοντικές δράσεις όπως καθαρισμός της περιοχής της Αλυκής, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κας Κλέλιας Βασιλείου, και καθαρισμός βυθού στην περιοχή του ψαρολίμανου και του ναυαγίου του πλοίου «Αλεξάνδρεια», έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη θάλασσα, καθώς επίσης κι εκδρομές με πλοία στην θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας. Όλες αυτές οι δράσεις είχαν ως στόχο στο σύνολό τους να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν με δημιουργικό τρόπο το ευρύτερο κοινό σχετικά με τη σημασία της θάλασσας και να φέρουν τον κόσμο και ειδικότερα τα παιδιά και τους νέους πιο κοντά σε αυτήν.

Η τελετή λήξης της εκδήλωσης έλαβε χώρα την Δευτέρα, 13 Ιουνίου, στην μαρίνα Λάρνακας, παρουσία του βουλευτή Λάρνακας, κου Προδρόμου Αλαμπρίτη, του Δημάρχου Λάρνακας και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του CMMI, κου Ανδρέα Βύρα και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Θαλάσσιου Οικοσυστήματος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, κου Ιωάννη Τυπάλδου.  Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν βραβεία στους νικητές του 2ου διαγωνισμού «Δώστε όνομα σε έναν ύφαλο», στον οποίο συμμετείχαν όλα τα δημοτικά σχολεία της επαρχίας Λάρνακας. Ο ύφαλος της Παραλίας «Καστέλα» έλαβε το όνομα «Αλία», από το Δ’2 Τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου Δ’ Αγίου Φανουρίου, το οποίο ήταν και ο νικητής του Διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί συνέχιση της επιτυχούς περσινής πρωτοβουλίας του CMMI, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον δασκάλων και μαθητών των δημοτικών σχολείων της επαρχίας Λάρνακας. Μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό οι μαθητές καλούνται να δώσουν όνομα σε ένα φυσικό ύφαλο στη θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας, εμπλεκόμενα ουσιαστικά σε μια διαδικασία γνωριμίας με το θαλάσσιο περιβάλλον και ευαισθητοποίησης επί θεμάτων προστασίας της θαλάσσιας ζωής και της βιοποικιλότητας. Ο 2ος διαγωνισμός διοργανώθηκε σε  συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, την  Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και την εταιρεία GeoΙmaging, ενώ τέλεσε και φέτος υπό την αιγίδα του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.

Τα βραβεία του 2ου διαγωνισμού απονεμήθηκαν στους μαθητές και δασκάλους από τον κ. Πρόδρομο Αλαμπρίτη, τον κ. Ανδρέα Βύρα και τον κ. Ιωάννη Τυπάλδο. Κατά την απονομή των βραβείων ο κ. Βύρας επεσήμανε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό η σχέση μας με τη θάλασσα να βασίζεται στην αγάπη και το σεβασμό», τονίζοντας ότι «η σχέση αυτή θα πρέπει να καλλιεργηθεί από νωρίς». Αναφερόμενος στον ρόλο των σχολείων υπογράμμισε ότι «η στήριξη και συνεργασία τους είναι καταλυτικής σημασίας για την ευαισθητοποίηση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών και νέων γύρω από την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση για την προώθηση ενός οικονομικού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης».

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI, κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος, ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές και συνεργαζόμενους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης δηλώνοντας ότι «για ακόμη μία φορά η  συμμετοχή και ο ενθουσιασμός ανθρώπων κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα παιδιών και νέων, ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, παρακινώντας μας ακόμη περισσότερο να υλοποιούμε πρωτοβουλίες όπως αυτή που μας φέρνουν πιο κοντά και μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι η θάλασσα για την επιβίωση και ευημερία μας». Τόνισε ότι «το CMMI αποτελεί ένα κομμάτι του κοινωνικό-οικονομικού ιστού της Λάρνακας, κομμάτι της ζωής και της προόδου της». Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι «επιδίωξή μας είναι αυτή η πενθήμερη γιορτή της θάλασσας να συμπεριλάβει την επόμενη χρονιά κι άλλες παραθαλάσσιες πόλεις της Κύπρου και να αγκαλιάσει ακόμη περισσότερους οργανισμούς και φορείς».

20 οργανισμοί συνδιοργάνωσαν φέτος την «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στην Κύπρο». Αυτοί  ήταν οι εξής: τo Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), ο Δήμος Λάρνακας, το Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης-Αρχεία Λάρνακας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Youth Makerspace Larnaka, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, η Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου (MarInEM), η εταιρεία Larnaca Napa Sea Cruises, ο οργανισμός Cyprus Foundation of the Sea (CyFoS), η εταιρεία GeoImaging, o οργανισμός Active Zone Outdoor, το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, ο οργανισμός Cyprus Dive Center Association, ο Ναυτικός Όμιλος Λάρνακας, ο Παγκύπριος Όμιλος Ναυσιπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, ο οργανισμός Wellness Over Waves (WOW) και το 23ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Λάρνακας. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Kition Ocean Marina.