Δημοσιογραφική Διάσκεψη με θέμα «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2022»

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου, Δημοσιογραφική Διάσκεψη με θέμα τις εκδηλώσεις για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2022» στα γραφεία του CMMI στη Λάρνακα. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά από το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και την Ναυτιλία [CMMI]. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 9 και θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουνίου. Χορηγός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στην Κύπρο 2022 είναι η Μαρίνα Λάρνακας.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας είναι ένας θεσμός που έχει ξεκινήσει πριν μερικά χρονιά και είναι η μέρα που γιορτάζει η θάλασσα και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εορτάζεται ετησίως η μέρα αυτή σε μια συγκεκριμένη πόλη-λιμάνι της κάθε χώρας με παράλληλες δράσεις σε άλλες πόλεις. Στην διάσκεψη μίλησαν εκ μέρους του CMMI ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος, εκ μέρους του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του CMMI  και Δημάρχου Λάρνακας  κ. Ανδρέα Βύρα ο κ. Ανδρέας Καρακατσάνης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Ομάδας του Ινστιτούτου και ο Καπτ. Πάρης Δημητρίου Διευθυντή της Μαρίνας Λάρνακας.

Ο κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος στην τοποθέτηση του ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά που κάνουμε για δεύτερη χρονιά φέτος την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας στη Λάρνακα. Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης την περσινή χρονιά είναι αυτό που μας ώθησε να την οργανώσουμε και φέτος. Πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε να την διοργανώνουμε για πολλά πολλά χρόνια ακόμα και να την επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο. Ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να θεσμοθέτηση αυτήν την εκδήλωση είναι η μεγάλη σημασία που προσδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά πιστεύω και πολλές  χώρες ανά το παγκόσμιο, στη σημασία της θάλασσας. Η θάλασσα ρυθμίζει τους ωκεανούς, ρυθμίζει το κλίμα ταυτόχρονα είναι πηγή εργασίας, ανάπτυξης, πηγή έρευνας, για αυτό έχουμε κάθε λόγο να την γιορτάζουμε. Ένας μεγάλος στόχος αυτής της ημέρας είναι να φέρει το κόσμο πιο κοντά στην θάλασσα. Να κάνει τους ανθρώπους να αντιληφθούν τη σημασία της θάλασσας προς τους ιδίους αλλά και να καταλάβουν και ίδιοι πως επηρεάζουν τη θάλασσα μέσα από τις δραστηριότητες τους είτε μέσα στη θάλασσα είτε πλησίον της. Για αυτό τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα παγκόσμια που ονομάζετε «Θαλάσσιος Εγγραμματισμός» τον οποίον και εμείς σαν CMMI αγκαλιάσαμε και με διάφορες δράσεις προσπαθούμε να προωθήσουμε. Ευχαριστούμε τους συν διοργανωτές, που έχουν αναλάβει κάποιες δράσεις  και στηρίζουν την προσπάθεια μας αυτή. Φέτος έχουμε μαζί μας ακόμη ένα μεγάλο συνοδοιπόρο το χορηγό μας την Kition Ocean Marina η οποία μας στηρίζει οικονομικά, οργανωτικά αλλά και πρακτικά με την παραχώρηση χώρων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων.»

Ο κ. Ανδρέας Καρακατσάνης από την πλευρά του δήλωσε: «Ο Δήμος Λάρνακας ήταν ένθερμος υποστηρικτής πάντα προς την στήριξη των προσπαθειών για ενίσχυση της σχέσης με τη θάλασσα. Επίσης ένας από τους 3 πυλώνες του Δήμου είναι η στήριξη της Γαλάζιας Θάλασσας. Θέλουμε με την βοήθεια και του CMMI να σπάσουμε το φράγμα που υπάρχει μεταξύ των κατοίκων της Λάρνακας και της θάλασσας, και οι πολίτες να μην βλέπουν την θάλασσα μόνο για θαλάσσια μπάνια, αλλά να διευρυνθεί αυτή η σχέση με τη θάλασσα και με άλλες δραστηριότητες. Πέρσι ήταν μια πολλή πετυχημένη διοργάνωση και για αυτό φέτος προστέθηκαν αρκετοί καινούργιοι διοργανωτές και περισσότερες δράσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Ευχαριστούμε όλους τους διοργανωτές που θα συμμετέχουν και προσβλέπω πως θα έχουμε μεγάλη επιτυχία και στη φετινή διοργάνωση. Επίσης εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στη χορηγό εταιρεία, την Μαρίνα Λάρνακας»

Ο Διευθυντής της Μαρίνας Λάρνακας Καπτ. Πάρης Δημητρίου μιλώντας στη διάσκεψη είπε: « Είναι ωραίο που σήμερα βρίσκομαι μπροστά σας και έχω να αναφερθώ στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας 2022 αντιπροσωπεύοντας την Μαρίνα Λάρνακας. H θάλασσα είναι ισχυρό μέρος του οργανισμού της Kition Ocean Marina, της Κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο της ανάπλασης της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας. Όταν μας παρουσιάστηκε η πρόταση από το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και την Ναυτιλία [CMMI] για να γίνουμε χορηγοί, να στηρίξουμε και να έχουμε ενεργή συμμετοχή στη διοργάνωση δεν διστάσαμε, ανταποκριθήκαμε θετικά. Το είδαμε ως ευκαιρία να ενισχύσουμε ένα σπουδαίο θεσμό που διοργανώνεται από ένα Ινστιτούτο που εδρεύει στην πόλη, δρα πρωτοποριακά και υπηρετεί την αριστεία στο πεδίο που αποτελεί το αντικείμενο του. Την ίδια ώρα θέλαμε να φέρουμε την Μαρίνα Λάρνακας ακόμα πιο κοντά στο κοινό της Λάρνακας και όχι μόνο επιδεικνύοντας ακόμα μια φορά την πρόθεση μας να γίνει έντονο συστατικό στοιχείο της ζωής της πόλης. Η Μαρίνα Λάρνακας κινείται στη νέα εποχή.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μοναδικός προορισμός που θα προσφέρεται για όλη τη διάρκεια του χρόνου, ικανός να εξυπηρετεί και να φιλοξενεί όλους τους τύπους γιοτ και να παρέχει υπηρεσίες που να ικανοποιούν τους απαιτητικούς ιδιοκτήτες αλλά και τα πληρώματα, τους πελάτες και τους επισκέπτες. Η νέα Μαρίνα Λάρνακας θα είναι ένα μοναδικό έργο σε μια ιδανική τοποθεσία που μπορεί να συνδυάσει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ευέλικτη διαμονή και εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες και δραστηριότητες. Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε θερμά το CMMI για την ευκαιρία αλλά και τη συνεργασία και να  ευχηθούμε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας 2022.»

 

Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης:  Link